"Současná expozice obrazárny chce prezentovat díla umělců spjatých s Litomyšlí a jejím okolí, často však přesahující svým významem mnohonásobně hranice regionu," uvedla Tomanová. Návštěvníci si budou moci prohlédnout například díla Julia Mařáka, Antonína Dvořáka, Maxe Švabinského, Josefa Matičky či Bohdana Kopeckého. Výstava ale zpřístupní i práce známých českého malířů jako Josefa Čapka, Emila Filly, Jana Zrzavého, Josefa Lady, Vojtěcha Preissiga, Jana Preislera, Josefa Váchala nebo Jaroslava Panušky.

Podnětem ke vzniku galerie v Litomyšli byly snahy vytvořit výstavní síň prezentující díla místních rodáků, zvláště nejvýznamnějšího Julia Mařáka. O rychlý rozvoj instituce se ve 30. letech zasloužil její ředitel Václav Drbohlav a purkmistr Litomyšle František Lašek. Oslovili už tehdy uznávané malíře, do sbírek galerie se tak dostala díla Františka Tichého, Otokara Kubína, Jana Zrzavého a mnoha dalších. Po válce a během znárodnění a normalizace sbírky přečkávaly v zuboženém stavu uložené v nevyužívaných místnostech zámku. Změnu přineslo polistopadové vedení města v čele s Miroslavem Brýdlem. Začalo se znovu systematicky nakupovat a doplňoval se sbírkový fond. Mezi akvizicemi jsou díla Václava Boštíka, Bohdana Kopeckého, Ludmily Jandové a dalších. Obrazárna byla slavnostně otevřena v roce 2000.

Expozice nezapomene ani na nejvýznamnější mecenáše, kteří galerii či městu věnovali velkorysé dary. Sourozenci Albertovi darovali 87 děl, Josef Portman téměř 200, Arne Laurin kolem dvou stovek, manželé Matičkovi více než 90 a sochaře Olbram Zoubek přes 100. Výstava potrvá do 30. září.