Muž zadržený na letišti Vnukovo měl u sebe pět olejomaleb s dokumentací, která jejich hodnotu vyčíslila na 180.000 rublů (87.000 korun), přičemž jejich skutečná cena dosahuje téměř dvou milionů rublů.

Vyšetřovací úřad, který se případem zabývá, neoznámil, zda je galerie podzíraná z toho, že falešnou dokumentaci poskytla ona. Podle webové stránky LifeNews, která má dobré kontakty s ruskými bezpečnostními agenturami, listiny podepsali představitelé ministerstva kultury, kteří v galerii pracují.

Mezi odděleními, která neušla úterní razii, byly také kanceláře Taťjany Jermakovové, která v Treťjakovské galerii spravuje sbírku umění 20. století a účast na jakékoli nelegální činnosti popřela.

Mezi díly zabavenými na letišti jsou obrazy umělců, kteří tvořili na konci 19. a začátku 20. století a k nimž patří Valentin Serov. Jermakovová řekla, že galerie nevydala žádné doklady k jeho obrazům. Jsou totiž starší než 100 let, a to znamená, že nesmějí být z Ruska vyvezeny.

Jermakovová také řekla, že ministerstvo kultury v některých případech vydává povolení k vývozu uměleckých děl, i když s tím její úřad nesouhlasí. "Pokoušeli jsme se před vývozem uchránit jednu práci malíře Pjotra Končalovského vydáním zákazu. O rok později byl ale stejně vyvezen. Naprosto nelegálně nás obešli. Povolení k vývozu vydalo ministerstvo kultury," řekla Jermakovová.