Nadace, která ceny uděluje od roku 1981, ocenila šestasedmdesátiletého Coppolu v kategorii umění jako kinematografického vizionáře a mistra inovací, který se podle ní řídí wagneriánským konceptem gesamtkunstwerku. Coppola během své dlouhé kariéry natočil desítky snímků, legendou se však stal zejména díky dramatu z vietnamské války Apokalypsa a mafiánské oscarové sáze Kmotr, kterou američtí odborníci vyhlásili druhým nejlepším snímkem všech dob hned po Občanu Kaneovi Orsona Wellese.

Ceny princezny asturské se udělují jednotlivcům, skupinám nebo mezinárodním organizacím za přínos v oblasti vědy, techniky a kultury. Celkem se vybírají laureáti v osmi kategoriích a každý vítěz si odnese finanční odměnu 50.000 eur (1,4 milionu Kč). Prvním odtajněným letošním laureátem je právě Coppola, jména dalších oceněných budou zveřejněna v květnu a červnu.

Loni cenu získali mimo jiné Američan Frank Gehry za architekturu, francouzský historik Joseph Pérez za oblast sociálních věd, irský spisovatel John Banville za literaturu nebo argentinský kreslíř komiksů Joaquín Salvador Lavado za komunikaci.