"Film je reklamou na Českou republiku a na Prahu a věřím, že k nám přiláká mnoho turistů i byznysmanů," uvedl zástupce Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Petr Mrhálek. Dříve například zájem o Česko vzrostl mezi korejskými turisty díky seriálu Milenci z Prahy, který se částečně natáčel v české metropoli v roce 2005.

Podle Tomáše Svobody z České filmové komise hledali producenti pro natáčení evropskou metropoli, kam by zasadili děj romantického příběhu. Je o dívce, která na studiích v zahraničí objeví minulost své babičky i svou lásku. "Není to můj úplně nejlepší film, ale nejvíce mě dojímá. Také díky kulisám krásné Prahy jsem ve střižně plakala," uvedla Sü Ťing-lej, která film režíruje a současně je autorkou scénáře, koproducentkou a ztvárnila jednu z rolí.

Romance o lásce dvou mladých lidí z Dálného východu se natáčela od konce června do půlky srpna 2014 v idylických kulisách Starého Města, Malé Strany i v dalších lokacích. V čínských kinech se snímek objevil na začátku února. Chystaná premiéra přilákala už koncem roku na profil filmu na sociální síti Weibo téměř dvě miliardy návštěvníků.

Praha obstála v konkurenci Paříže díky filmovým pobídkám Státního fondu kinematografie, které v kombinaci s malebností města přiměly zahraniční štáb natáčet zde. Výše pobídky činila 7,8 milionu korun; čínští filmaři v Česku utratili téměř 39 milionů Kč. Na filmu se podíleli i čeští tvůrci; 150členný štáb byl z poloviny domácí a tvořili ho i architekt Milan Býček a kostýmní výtvarnice Katarína Hollá.

"Čínští producenti jsou jednoznačně zajímavými partnery do budoucna. Díky filmovým pobídkám se nám daří vrátit se mezi nejatraktivnější destinace pro natáčení. Nenaleznou tu jen historické lokace, ale i skvělé filmařské zázemí," podotkla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Podle amerického časopisu Variety Číňané připravují film o životě bývalé americké spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny za literaturu Pearl Buckové. Snímek se má příští rok natáčet i v Praze. Hlavní roli obsadí francouzská herečka Juliette Binocheová, známá například z filmů Čokoláda nebo Posedlost.