Letos připravované filmy jsou žánrově bohaté. David Ondříček pracuje na filmu o Emilu Zátopkovi, Petr Zelenka dokončuje snímek Ztraceni v Mnichově, Petr Václav připravuje Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, Radim Špaček bude režírovat Lesního vraha, který bude natočen podle skutečných událostí, podobně jako film Já, Olga Hepnarová. Z adaptací je v postprodukci film Gangster KA, podle knihy Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř.

Jedním z deseti projektů představených dnes v Plzni je film Zloději zelených koní. Sociální drama ze současného jihočeského venkova vypráví o osudech dvou nevlastních bratrů, hleačích vltavínů, pro něž se ilegální těžba polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní i způsobem, jak řešit hmotné problémy. Hlavním hrdinou je bývalý student biologie, který se vrací domů. "Příběh je něco jako western nebo eastern. Klukům hrozí vězení a motají se kolem toho partičky, které vás mohou sejmout," uvedl režisér a scénárista Dan Wlodarczyk. Financování filmu, jehož rozpočet je 21 milionů korun, je díky grantu a České televizi z velké části zajištěné. Je postavený štáb, konají se castingy a hledají se lokace. Natáčet se má od září, film by měl být dokončen na jaře 2016.

Další snímek, Domestik, má rozpočet pět milionů. Cyklista Roman z divizního týmu nemůže kvůli finančním škrtům jet se zbytkem klubu na soustředění. Musí trénovat individuálně, a tak si pořídí do ložnice kyslíkový stan pro zlepšení formy. Jeho manželka Šarlot to ale vnímá jako překážku její touhy počít dítě a nechce s ním ve stanu spát. Roman navíc začne brát nepovolené látky a jeho tréninky se stávají obsesí. "Jde o sportovní drama, které se přesouvá do komorního dramatu až do hororu. Roman postupně ztrácí kontrolu nad sebou i nad realitou a začne manželku terorizovat," řekl producent Jakub Jíra.

Ve výrobě ve filmovém studiu Zvon je animovaný film Aurela Klimta Lajka, o slavném pejskovi - kosmonautovi a jeho osudu ve vesmíru; je zasazen do reálií 50. a 60. let minulého století. "Nenechali jsme Lajku potupně zemřít po jejím nedobrovolném kosmickém dobrodružství, ale protáhli jsme její život na další planetu, kde spolu s dalšími zvířecími kosmonauty z planety Země ji obydlí, skamarádí se a mají se tam báječně, dokud jim to tam zase nezačnou kazit lidi," řekl Klimt. Jde o humorný loutkový muzikál, ne o "žádnou depresi".

Film Smrt v Rusku vznikne podle scénáře undergroundového spisovatele Jana Pelce pouze na jedné šestnáctimilimetrové černobílé kopii a po jejím zničení zanikne. Nepůjde do distribuce, ale promítat se bude po hospodách a klubech. "Před měsícem už jsme byli na obhlídkách v ruském městě Perm," řekl režisér Ondřej Provazník. Hlavní postavou je česká muzikantka, která je nespokojená se svým životem a odjede hledat do Ruska svého ztraceného otce, který opustil rodinu. "Najde ho a zjistí, že je slušný alkoholik. Snaží se ho odvézt zpět do Čech, což se jí nedaří a postupně se adaptuje na jeho způsob života, který je čím dál destruktivnější," uvedl režisér.

Připravovaný film Agnes a Andrej se odehrává v Československu v roce 1975. Pojednává o obsesivním vztahu dívky s postarším fotografem, řekla produkční Kateřina Doležalová. Plánovaný rozpočet je 20 milionů Kč. Usiluje o podporu fondu kinematografie, ČT a hledá koproducenty v Polsku a Maďarsku. Film chtějí uvést v roce 2017 na mezinárodním festivalu.