"Havelkovi bude věnována velká část hlavního programu. Divadlo 11:55 přiveze jeho Regulaci intimity, v níž zkoumá hranice důvěrnosti a soukromí, VerTeDance Praha taneční vystoupení Korekce a Dejvické divadlo představí Havelkovu autorskou novinku Kakadu," uvedla Dvořáková.

Patronem letošního ročníku bude slovenský herec Milan Lasica. Společně s Peterem Lipou vystoupí úvodní den festivalu na koncertě v šapitó za divadlem, poslední den festivalu se představí v Dopisech Emilovi Studia L+S Bratislava. Do Zlína přijede také Zdena Studenková, Simona Babčáková či Jaroslav Plesl.

Zahájení festivalu bude patřit původnímu slovenskému muzikálu Prokletý básník o Francoisovi Villonovi, který přiveze Divadlo J. G. Tajovského Zvolen. "Libreto napsal slovenský ministr kultury Marek Maďarič, který bude i jedním z festivalových hostů," uvedl ředitel zlínského divadla Petr Michálek. Slovenský ministr se ve Zlíně potká se svým českým protějškem Danielem Hermanem.

Lidé uvidí například komorní inscenaci Magor inspirovanou soužitím Ivana Martina Jirouse a jeho dcery, Slovenské národní divadlo předvede hru Bál, Státní divadlo Košice zase hru Arnošta Goldflama Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně, kterou režírovala umělecká ředitelka zlínského divadla Hana Mikolášková.

Novinkou letošního ročníku budou krátké besedy s tvůrci a protagonisty inscenací hlavního programu, uskuteční se vždy po skončení představení. Část programu bude věnována dětem, na sobotu je připraven program na nádvoří za divadlem s žonglérskými dílnami, čtením pohádek i povídáním s herci.