Festival začíná tradičně 1. května. Datem si připomíná den úmrtí skladatele Antonína Dvořáka, od jehož smrti letos uplyne 111 let. "Zahájení festivalu bude velkolepé. Do Olomouce zavítají současné hvězdy operního nebe - mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Štefan Margita. Oba umělce doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Stanislava Vavřínka. Pro velký zájem se koncert uskuteční i 3. května," uvedl ředitel filharmonie. Podotkl, že oba koncerty jsou téměř vyprodány, do prodeje byly zařazeny i přístavky a vstupenky k stání.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit 5. května také na Combattimento - scénickou koláž z děl Claudia Monteverdiho. Hrát a zpívat budou členové souboru Czech Ensemble Baroque s uměleckým vedoucím Romanem Válkem. Hudebně dramatické představení se odehraje v Koncertní síni Uničov.

V programu festivalu si přijdou na své i příznivci cimbálovky, v Mozartově sále filharmonie se chystá koncert Cimbálové muziky Frgál. Ani letos nebude na festivalu chybět promítání němého filmu. "V kině Metropol se promítá klasická černobílá groteska a pod plátnem hraje orchestr, který film podbarvuje. Letos se diváci můžou těšit na film Zorro mstitel z roku 1920. Moravskou filharmonii řídí Robert Israel, který je současně autorem hudby," doplnil Kvapil.

Na přehlídku letos pořadatelé pozvali také Wihanovo kvarteto, které zahraje v sále Klášterního Hradiska a tři italské hudebníky ze souboru Ensemble Variabile, kteří vystoupí v polovině května v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Závěr Dvořákovy Olomouce bude patřit Jiřímu Pavlicovi a jeho hudbě. Jejich koncert nese název Brána poutníků.

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro, které bylo založeno v roce 1958. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie zejména blízkým vztahem skladatele k Olomouci, kde úzce spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.