"Z tvorby současných umělců letos představíme také díla malířky a grafičky Marie Blabolilové," řekl Novák. Pro děti je určena výstava knižních ilustrací Baobab na poli.

Letošní novinkou jihlavské galerie je využití renovovaných prostor pro dětské vzdělávací programy k výstavám. V budově na Masarykově náměstí byla zmodernizovaná přednášková místnost nově propojena s vnitřním dvorem. "Galerie může dvůr využít například k pořádání uměleckých dílen nebo besedám s umělci," dodal Novák.

Těžištěm výstavy věnované tvorbě Jakuba Schikanedera jsou díla ze sbírek Národní galerie v Praze a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Návštěvníci uvidí i obrazy z několika dalších českých galerií. "Kolekce zhruba tří desítek děl se vztahuje k několika důležitým okruhům autorovy tvorby od 80. let 19. století až do druhého desetiletí 20. století," uvedla kurátorka výstavy Jana Bojanovská. Stěžejní částí výstavy budou Schikanederovy nejtypičtější obrazy zachycující melancholické nálady pražských zákoutí.

Výstava Vesnice je svět shromáždí kresby, malby, fotografie, knihy, ale i sochařské a architektonické realizace současných umělců, které spojuje dlouhodobý zájem o venkovské prostředí. V kostele Povýšení dv. Kříže bude souběžně probíhat tematicky výstava fotografií Jindřicha Štreita Brána naděje. Informace o výstavách najdou zájemci na webu.