"Už samotný fakt, že jsme byli vybráni mezi nejlepší projekty roku 2014, nám udělal velkou radost." uvedl šéfdirigent Bělohlávek.

V kategorii dirigent získal cenu Semjon Byčkov, se kterým bude ČF spolupracovat na celé sérii CD pro společnost Decca. "Celkem by mělo jít o šest CD. Se Semjonem Byčkovem orchestr připravuje nahrávku symfonií, koncertů a dalších skladeb Petra Iljiče Čajkovského. Nahrávání začíná letos v srpnu 2015, a to Symfonií č. 6 a Symfonií č. 3," sdělila Motlová.

Projekt dirigenta Bělohlávka vedle díla Rossiniho čelil konkurenci v podobě nahrávky Donizettiho opery Les Martyrs firmy Opera Rara nebo inscenace díla Franka Faccia Amleto v Opera Southwest v americkém Albuquerque.

Porota složená z předních hudebních odborníků a publicistů uděluje ceny ve dvacítce kategorií. 'Operního Oscara' letos například získali Anna Bonitatibusová (operní recitál), Velšská národní opera (sbor), Richard Jones (ředitel), Anja Harterosová (zpěvačka), Christian Gerhaher (zpěvák), Speight Jenkins (za celoživotní dílo) nebo festival v Bregenzu.