Obrat celého aukčního trhu v tuzemsku se několik posledních let blíží miliardě, loni dosáhl 854 milionů; přibližně stejná je podle odborníků suma, jíž sběratelé a investoři zaplatí za umění mimo aukční síně.

Podle poslední ročenky trhu s uměním loňský rok hodnotí starožitníci jako jen lehce nadprůměrný, nepřinesl žádný nový výrazný trend, zákazníci nadále kladou důraz na kvalitu, na dokonalé uměleckořemeslné zpracování předmětů a na zvučná jména návrhářů a výrobců.

Do žebříčku deseti nejdráže vydražených starožitností na českém aukčním trhu přibyly loni dvě položky, francouzská pistole s křesadlovým zámkem prodaná za bezmála milion korun a rozměrná bruselská tapiserie z počátku 18. století s mytologickými výjevy prodaná také včetně provize za 1,32 milionu korun, která patří k vůbec nejdražším vydraženým starožitnostem v ČR.

Kromě mincí, o něž sběratelé projevují v poslední době větší zájem než dříve a přidávají se zejména ti mladší, se loni tradičně dobře prodávaly šperky. Nejde jen o diamantové, které jsou nejen nositelné, ale také představují výhodnou investici. Zájem je třeba i o šperky secesní, které nakupují méně movití zájemci. Stejně jako v předchozích letech loni stagnoval nábytek, podle obchodníků ještě nikdy nebyl na tak nízké hladině jako dnes. Zrestaurovaný secesní a art dekový nábytek se dá pořídit v řádech tisíců korun. Někteří obchodníci pozorují posun zájmu kupujících, především mladších, k nábytku z 50. a 60 . let 20. století.

Asociace starožitníků pořádá od roku 1998 dvakrát ročně v Praze veletrh Antique, kterého se pokaždé účastní kolem 60 vystavovatelů a jejichž obrat bývá kolem 30 milionů korun. Letošní jarní veletrh začíná ve čtvrtek 23. dubna na Novoměstské radnici, jako jeho téma pořadatelé zvolili Se starožitnostmi kolem světa.