"Václav ještě do 80 let pracoval, ponechal si několik hodin na konzervatoři," řekl Bohumír Rabas.

Václav Rabas se narodil 14. srpna 1933 v Dolním Bezděkově na Chrudimsku. Hře na varhany jej učil jeho otec varhaník Josef Rabas, později též Karel Židek a Jaroslav Lautner, později ji studoval na pražské konzervatoři a na Hudební fakultě Akademie múzických umění. V roce 1956 zahájil pravidelnou koncertní činnost doma i v zahraničí. V letech 1962 až 1971 byl ředitelem kůru krematoria v Pardubicích, v roce 1972 ředitelem Lidové školy umění v Pardubicích, v letech 1977 až 1991 působil jako docent varhanní hry na AMU v Praze. Byl zakládajícím ředitelem Konzervatoře v Pardubicích. Uvedl v premiéře některé skladby Petra Ebena, Otmara Máchy, Luboše Sluky či Miloslava Kabeláče.

Získal rovněž několik ocenění, v roce 1968 cena Bohuslava Martinů, v roce 1981 Zlatý štít Pantonu. V roce 1983 byl jmenován zasloužilým umělcem, o šest let později obdržel titul národní umělec. Před čtyřmi lety získal cenu Senior Prix od Asociace hudebních umělců a vědců.

Mezi Rabasovými žáky je několik významných hudebníků. Studoval u něj například varhanní virtuos, sólista České filharmonie, vítěz několika mezinárodních interpretačních soutěží Aleš Bárta nebo vítěz mezinárodních varhanních soutěží Pavel Svoboda.