Program znojemského festivalu každoročně stojí na některém velikánovi dějin hudby, přičemž jeho - nebo jejich - národnost ovlivňuje i celkovou náladu festivalu. Po slunné Itálii a vášnivé Francii přehlídka v 11. ročníku zavítá do precizního a tradicionalistického Německa. Barokní skladatel Telemann nejlepší léta prožil v Hamburku, Benda sice pocházel z Čech, ale většinu života působil v německy mluvících zemích. Oba vdechli život mnoha oratoriím, operám, melodramatům, symfoniím a dalším skladbám.

Specialitou znojemské přehlídky jsou inscenace, které vznikají na objednávku festivalu a představují obvykle jeho dramaturgický vrchol. Telemannův biblický příběh o správci království Danielovi, jehož anděl zachrání před lvy, letos režíruje specialistka na barokní gestiku a herectví Helena Kazárová. V hlavní roli se v kostele svatého Michala představí polský kontratenor Piotr Olech, zahraje Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem.

Festival ani letos nevynechá jeho patron Pavel Šporcl, tentokrát přijede s cimbálovou muzikou v programu Gipsy Fire. Na dalším koncertě utvoří Šporcl trio s cellistkou Michaelou Fukačovou a klavíristou Ivem Kahánkem. "Tito tři virtuózové se setkávají v unikátním projektu připravovaném speciálně pro Hudební festival Znojmo," uvedl prezident přehlídky Jiří Ludvík. Zazní skladby Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena.