Známý ilustrátor si barevnou litografii oblíbil stejně jako řada dalších kreslířů a ilustrátorů jeho generace, omezovaných dříve stavem tuzemské polygrafie spolu se zadáními, jež přicházela z redakcí časopisů a nakladatelství, říká kurátorka výstavy Blanka Stehlíková.

I v Šalamounových barevných litografiích však zůstává základem kresba. Barva ji někdy vyplňuje, jindy soutisk barev vytváří valéry nebo v barevné ploše podkladu může "kreslit" bílá plocha, kterou pak třeba oživí nápis, písmový anebo číselný znak, protože i v této technice Jiří Šalamoun stále objevuje nove možnosti. Proto také ač má mnoho napodobitelů, není napodobitelný, uzavírá kurátorka.

Jiří Šalamoun se narodil 17. dubna 1935 v Praze. Studoval v grafické speciálce pražské Akademie výtvarných umění a na Vysoké škole grafiky a knižního uměni v Lipsku. Věnuje se kresbě, volné, knižní a filmové grafice, ilustraci, animovanému filmu. V letech 1990 až 2003 působil jako profesor v ateliéru ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Nejvíce mezinárodních ocenění získal za knižní ilustrace.