Poznámky, které nalezla policie při prohlídce Dbalého bytu, se obžalovaný později snažil vydávat za smyšlený spisek z lékařského prostředí. "Tento elektronický diář poskytuje zcela pravdivý obraz o tom, jaké poměry v tehdejší době ve zdravotnictví panovaly včetně způsobů nezákonného obohacování," řekla soudkyně. Poukázala na to, že pečlivé a podrobné lékařovy zápisky obsahovaly i řadu objektivních dat, která bylo možno ověřit.

Podle soudu si neurochirurg Dbalý s nevšední důsledností zapisoval nejen časy a výsledky schůzek, ale i to, jaké přijal benefity, a to zejména peněžní úplatky, které nazýval anglickým hovorovým výrazem pro peníze - moolah, případně moo.

Lékař se hájí tím, že výraz v poznámkách vůbec neznamenal peníze, avšak soudkyně v této souvislosti upozornila na Dbalého složku fotografií, kterou lékař sám nazval "já s moolahem". Slepičková veřejnosti v jednací síni ukázala několik těchto snímků z trestního spisu, na nichž lékař pózuje s balíčkem bankovek nebo se zvěčnil u peněz, před nimiž drží papír s nápisem "cca 28 milionů".

Dbalého tvrzení, že fotografie měly sloužit k tvorbě zábavného novoročního přání, soudkyně odmítla. Jednak poznamenala, že některé ze snímků vznikly v dubnu, jednak označila za nevěrohodné, že by ředitel známé a prestižní nemocnice rozesílal přání, na kterém stojí u peněz oblečen jen do spodního prádla a rukavic.

"Myslím si, že se moc často nestává, že by při odůvodňování rozsudku předsedkyně senátu předváděla přímo důkazy, a myslím, že to potvrzuje, že (...) jediný důkaz, kterému byla věnována pozornost, byl právě ten diář. Těch důkazů skutečně hodně není, ten důkaz je opravdu jediný, což považuji za skutečně špatně," reagovala před novináři lékařova právnička Katarína Kožiaková Oboňová. Její klient na vyhlášení rozsudku nedorazil.

Soud poukázal i na to, že policie u Dbalého zajistila ručně psanou listinu nazvanou "moo", která obsahuje soupis různých osob a částek. Při dokazování se zabýval také tím, kolik peněz si Dbalý a jeho manželka mohli reálně vydělat za dobu, kdy byli zaměstnáni. Dopočítal se k částce 25 až 26 milionů hrubého platu, tedy 18 milionů čistého, od které by bylo nutné odečíst ještě náklady na domácnost a další životní výdaje.

Podle nepravomocného verdiktu si lékař v souvislosti se zmanipulováním nemocničních zakázek na digitalizaci chorobopisů a na nákup gama nože přišel díky úplatkům na zhruba 27,8 milionu korun. Před policejní razií se pokusil ukrýt cestovní kufr s hotovostí, zlatem a známkami v hodnotě 34,5 milionu, a to tak, že opustil noční lékařskou službu, kterou měl mít ve vinohradské nemocnici. Celkový zajištěný majetek Dbalého dosáhl částky 50 milionů korun. Muž uváděl, že peníze získal sběratelskou činností.

Dbalý čelí kvůli svému působení v nemocnici ještě dvěma jiným stíháním. "Mohu konstatovat, že pakliže jeden soud nazná, že důkazní materiál, tedy ten deník, obsahuje věrohodné skutečnosti (...), tak to bezesporu bude v těch dalších řízeních pro mě určitá výhoda," řekl dnes novinářům státní zástupce Zdeněk Matula. Zároveň ale upozornil, že ostatní soudy nejsou vázány tím, jak soud v první Dbalého kauze hodnotil důkazy - takže i v dalších hlavních líčeních bude muset státní zastupitelství dokazovat, že lékařovy zápisky odrážejí skutečné dění.