Silně podnapilý pachatel minulou středu v autobuse nedaleko Paříže nejdříve 21letou ženu plácnul po zadku. "Poté, patrně aby ospravedlnil svůj čin, ji začal urážet. Nazval ji běhnou a řekl jí, že má velká prsa," popsala prokuratura města Évry, ležícího jižně od Paříže.

Mladá žena následně hledala ochranu u řidiče, načež jej agresor fyzicky napadl. Řidič přivolal policii a do jejího příjezdu zamknul dveře autobusu. Už v pátek soud vyměřil útočníkovi pokutu za sexistickou urážku a za napadení obou obětí také několikaměsíční trest odnětí svobody.

"Jde o první odsouzení za sexistickou urážku na celostátní úrovni," potvrdila AFP prokuratura. Novelu zákona o sexuálním přečinech francouzský parlament definitivně schválil v srpnu. Návrh státní tajemnice pro rovnost pohlaví Marlène Schiappaové stanovil spodní hranici pro okamžitou pokutu za nový verbální přestupek na 90 eur (2300 korun).

"První odsouzení za sexistickou urážku! Poklona za duchapřítomnost řidiče autobusu a za potrestání pachatele. Společně učiníme přítrž sexuálnímu a sexistickému násilí," uvedla Schiappaová.

Ve Francii podle nedávného průzkumu více než polovina žen, 53 procent, uvedla, že zažily sexuální obtěžování či napadení.