Za fiktivními obchody účelově vytvořeného řetězce několika firem podle obžaloby stojí jejich jednatelé Petr Steiner, Youcef Mehidi, Radim Pustina, David Martinec a Michal Korduljak, přičemž Alžířan Mehidi je vedený jako uprchlý. Firmy mezi sebou fiktivně obchodovaly v letech 2008 a 2009, kdy poslední z nich zboží prodala do zemí mimo Evropskou unii a žádala pak po finančním úřadu vyplacení nadměrného odpočtu DPH, uvedla obžaloba. Takzvanou vratku jí pak finanční úřad skutečně vyplatil. "Sestavili účelové řetězce společností, v jejichž rámci obchodovali se zbožím, které bylo označeno jako vadové. Zboží ovšem deklarovali v dokumentech jako desetinásobně předražené. Vyváželi ho do zahraničí a požadovali vyplacení nadměrných odpočtů DPH odvíjející se od nadhodnocených cen," uvedl státní zástupce Radek Mezlík. Firmy fiktivně obchodovaly s textilem či s porcelánem, a to ve stamilionových částkách, dodal.

Martinec dostal trest 7,5 roku vězení, Mehidi osm let, Steiner osm let a tři měsíce, Pustina a Korduljak 8,5 roku. Všem soud také uložil peněžité tresty, zaplatit mají od 200.000 do 350.000 korun. Soud je potrestal i pětiletým zákazem činnosti, kdy nesmí stát ve vedení firem. Částku 133 milionů korun mají také podle rozsudku soudu uhradit finančnímu úřadu.

"Senát se ztotožnil s obžalobou, kdy jednání všech pěti obžalovaných směřovalo k vylákání nadměrných odpočtů DPH," uvedl předseda senátu Daniel Plšek. Soud ale snížil původně žalovanou částku, žalobce ji vyčíslil na 166 milionů. Soud ji ale zredukoval o některé sporné faktury.

Obžalovaní vinu dříve popřeli, vypovídat ale odmítli. "S obžalobou nesouhlasím, trestného činu jsem se nedopustil, více zatím nechci vypovídat," řekl už dříve soudu Steiner.

Rozsudek není pravomocný, na místě se odvolal obhájce Mehidiho, ostatní strany včetně státního zástupce si pro možnost podání odvolání ponechaly lhůtu.