Podle spisu dvacetiletý Litevec řídil vůz ukradený v Rakousku a mířil s ním do Polska. Autem ho stíhala policie. Obžaloba muže viní z toho, že neuposlechl pokynů dalšího policisty k zastavení, který stál ukradenému vou v cestě v jediném volném jízdním pruhu. Jeden ze dvou jízdních pruhů blokovalo policejní auto. Obžaloba viní muže, že najel na policistu v stokilometrové rychlosti. Policista musel uskočit do strany za policejní auto, aby ho vozidlo, které obžalovaný řídil, nesrazilo.

"Je (obžalovaný) členem skupiny, která se zabývá odcizováním vozidel v západní Evropě a převáží je přes naše území. Porušil pravidla této hry tím, že převážené vozidlo použil jako zbraň, pokusil se autem prorazit policejní zátaras a ohrozil tím život policisty," řekl Vacek.

Jedním z důkazů, o který se opírá obžaloba, je posudek znalce z oboru soudního lékařství. Ten dnes označil možnost, že by policista náraz přežil, za raritní.

Naopak obhájce v závěrečné řeči navrhl Litevce zprostit obžaloby. Podle něj se nepodařilo prokázat, že jednal v přímém úmyslu. "Podařilo se mu zabránit střetu s policistou. Jsem přesvědčen, že se pokusil vyhnout místu, kde policista původně stál," řekl obhájce.

Červonikovas dnes znovu vinu odmítl. "Nikoho jsem nechtěl zavraždit, nikomu jsem nechtěl ublížit," řekl.