"Pan ministr se rozhodl, že kárný návrh proti soudci nepodá, a toto stanovisko sdělil i České advokátní komoře," sdělil Řepka bez dalších podrobností. Reakci profesní organizace advokátů ČTK shání.

Zadeh čelí u brněnského krajského soudu obžalobě za ošizení státu o 2,5 miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Druhá obžaloba, o níž rozhoduje předseda senátu Městského soudu v Brně Kabelík, se týká toho, že podnikatel údajně ovlivňoval svědky.

Advokáti vyčítali soudci Kabelíkovi, že předal ke znaleckému zkoumání Zadehův tablet, jenž podle nich obsahoval jednak komunikaci s podnikatelovými obhájci, jednak i dokumenty ryze soukromé povahy, které neměly žádnou souvislost s trestním řízením. Tento krok ČAK označila jako "velmi závažný, nedůstojný, nepochopitelný a zásadně nepřijatelný". Soudce podle komory porušil jak právo na obhajobu, tak i právo na spravedlivý proces a na nerušený soukromý a rodinný život.

Kabelík dříve v Českém rozhlasu Radiožurnálu odmítl jakékoliv pochybení. Vytřídění komunikace s obhájci nebo soukromých materiálů podle něj nebylo technicky možné, a navíc by ani nemělo oporu v zákoně.