Pod sutinami byl podle ní objeven jeden mrtvý člověk. "Aktuálně je potvrzeno, že kynologové pod sutinami nenašli nikoho dalšího. Na místě pracovali čtyři kynologové a tři psi. Statik aktuálně prochází domy, do těch, které nejsou poškozené, se jejich obyvatelé mohou pomalu vracet," uvedla mluvčí.

Čtyři domy včetně objektu, který zničila exploze, označil podle ní statik za neobyvatelné. Pro jejich obyvatele proto bude nutné zajistit náhradní ubytování. "Hasiči jsou stále na místě, provizorně plachtami zakrývají poškozené střechy," uvedla Hacsiková. Počet poškozených domů neupřesnila. Exploze u některých z nich rozbila okna a poničila střešní krytinu. Ulice Na Valše, kde se tragédie stala, zůstává uzavřena.

Do Mostkovic vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. "Po příjezdu byly zajištěny celkem tři osoby, z čehož dvě byly zraněné osoby z okolí, které se nenacházely přímo v domě a rozsah jejich zranění byl lehký až středně závažný. Oba zranění byli po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportováni na traumatologickou ambulanci nemocnice Prostějov. Další osoba byla nalezena v domě v místě výbuchu, její stav byl bohužel neslučitelný se životem," řekl ČTK mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa.

Policisté přijali zprávu o výbuchu na tísňové lince krátce po 12:00. Podle krajské policejní mluvčí Marie Šafářové byla na místo vyslána výjezdová skupina služby kriminální policie a kriminalistický technik. "Nyní místo výbuchu ohledávají, provádějí dokumentaci. Příčina výbuchu je předmětem dalšího šetření. Ohledávání zřejmě bude pokračovat i zítra (v neděli). Způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena, ale pravděpodobně bude vysoká," řekla ČTK Šafářová.

Na místě pracuje také psycholog, k odklízení sutin byli přivoláni hasiči se speciální technikou z Hlučína na Opavsku. Zásah bude podle Hacsikové dnes ukončen se setměním, jeho pokračování je naplánováno na nedělní ráno. Přes noc budou místo výbuchu a jeho okolí střežit policisté.