Po zmařeném pokusu o puč z července roku 2016 bylo v Turecku zadrženo celkem 35 Němců, jejichž věznění německé ministerstvo zahraničí považuje za politicky motivované. K nejznámějším případům patří dopisovatel německého listu Die Welt Deniz Yücel, lidskoprávní aktivista Peter Steudtner či novinářka Meşale Toluová. Všichni tři jmenovaní byli už propuštěni.

Dnes německé ministerstvo zahraničí oznámilo, že se ve čtvrtek na svobodu dostal další německý občan. Podrobnosti k jeho totožnosti ale nesdělilo.

Z politických důvodů je tak podle Berlína v Turecku v současnosti ve vězení ještě pět Němců. Většina z nich čelí obvinění ze spolupráce s teroristy, k nimž Ankara počítá i hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Právě ten podle Erdogana zosnoval předloňský pokus o puč. Gülen, který dlouhodobě žije v USA, to odmítá.

Příští čtvrtek přiletí na návštěvu Německa turecký prezident Erdogan. Setká se s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem i kancléřkou Angelou Merkelovou. Zadržování německých občanů v Turecku vztahy Berlína s Ankarou značně poškodily. Zbývajících pět vězněných představuje podle Německa největší překážku na cestě k normalizaci vzájemných vztahů.

Komplikované jsou ovšem vztahy Turecka i s další členskou zemi EU - Rakouskem. Dlouhodobé napětí se ještě zvýšilo minulý týden, kdy byl v Ankaře zadržen 29letý rakouský levicový novinář a aktivista Max Zirngast.

Státní agentura Anadolu dnes oznámila, že Rakušan je obviněn z "členství v ozbrojené teroristické organizaci". Viněn je spolu s dalšími dvěma Turky z vazeb na krajně levicovou organizaci, kterou místní úřady považují za teroristickou. Zirngast v Ankaře studuje politologii. Držení materiálů o turecké krajně levicové scéně zdůvodnil svým výzkumem.