Incident se stal ve vesnici Bomanga v oblasti jižní Makalondi, asi 125 kilometrů od hlavního města Niamey. Kněz Pier Luigi Maccalli byl unesen v pondělí večer skupinou dosud neidentifikovaných lidí, uvedl niameyský arcibiskup Laurent Lompo.

Macalli působil ve vesnici Bomaga jedenáct let jako člen římskokatolické misionářské organizace.

V dubnu na západě Nigeru u hranice s Mali muži na motocyklech unesli německého humanitárního pracovníka . Loni v říjnu se skupina spojená s teroristickou organizací Islámský stát přihlásila k útoku u nigerské hranice, při kterém byli zabiti čtyři američtí vojáci a nejméně čtyři jejich nigerští kolegové.

Únosy v této oblasti subsaharské Afriky bývají dílem skupin islámských radikálů, které v poslední době útočí na vojenské i civilní cíle. Zatímco na jihu země u hranic s Nigérií působí hnutí Boko Haram, v západní části země u hranic s Mali útočí spíše skupiny spojené a Al-Káidou či takzvaným Islámským státem. Západní státy, zejména Francie a také USA, do oblasti Sahelu vyslaly tisíce vojáků na pomoc v boji proti tomu, co označují za rostoucí hrozbu, kterou islamističtí ozbrojenci představují pro civilisty i vojáky.