První fázi kontrol zaměřených na zakázaný prodej alkoholu, tabákových výrobků a nelegálních drog dětem či na možnost mladistvých hrát v podnicích hazardní hry započala policie 27. srpna. Na prověrkách restaurací se podíleli také celníci, hasiči, obchodní inspekce nebo vládní odbor protidrogové politiky. Celkově odhalili 160 přestupků a pět trestných činů.

"V průběhu kontrolního týdne byly zjištěny i dva případy, ve kterých osoby mladší osmnácti let u sebe držely omamné a jiné psychotropní látky," informovala Pidrmanová. "V některých podnicích bylo zjevné, že se tam ve velkém množství běžně užívá marihuana a provozovatelé museli být policií konfrontováni," dodala národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Celníci při akci zaznamenali, že ve dvou případech nebyly řádně označeny lihoviny. Hasiči odhalili 474 nedostatků u nouzových východů či dostupnosti hasicích přístrojů.

Jedním z hlavních důvodů kontrol bylo podle policejní mluvčí zjištění, že Česká republika se ohledně hazardního hraní dětí a konzumace alkoholu a cigaret dlouhodobě pohybuje na předních příčkách Evropy. Prověřovat restaurační zařízení a další provozovny budou policisté až do konce roku. Kontroly, při kterých spolupracuje několik státních institucí, se konají již čtvrtý rok. Loni policisté zjistili 152 dětí pod vlivem alkoholu, v roce 2016 jich bylo o 243 více.