Podle policie by se do oběhu mohlo dostat i několik tisíc dávek drogy, která se objevila v Ostravě. Zatím látku užilo zřejmě šest lidí, měli pak zdravotní obtíže. Dvaatřicetiletý muž zemřel.

"Jsme v kontaktu s Národní protidrogovou centrálou. Zjišťujeme podrobnosti. V systému včasného varování jsme informovali adiktology (odborníky na léčbu závislostí), aby informace o droze přenesli do terénu," uvedla Vedralová.

Podle ní nejsou zatím žádné zprávy o tom, že by látka objevila v sousedních okresech Moravskoslezského kraje či v Polsku. To se podle monitorovacího střediska s omamným produktem s názvem Mocarz, který obsahoval syntetické kanabinoidy, potýkalo v roce 2015. Tehdy skončilo v nemocnici po užití látky přes 200 lidí. O rok dřív zaznamenalo víc než 600 otrav včetně 15 úmrtí Rusko, a to za dva týdny, uvedlo NMSDZ.

Podle policie našla drogu v kontejneru v Ostravě žena bez domova. Policistům tvrdila, že viděla šest beden a vzala z nich jednu. V krabici bylo 500 sáčků, každý mohl obsahovat jednu až dvě dávky.

Podle Vedralové patří tyto látky v Česku na seznam zakázaných a kontrolovaných od loňska. V sousedním Polsku se na něj dostaly letos v srpnu. Národní protidrogová koordinátorka nevyloučila, že se droga mohla dostat do Česka případně z ciziny.

Synteticky vyrobené kanabinoidy jsou mnohem silnější a toxičtější než přírodní konopné drogy. Nejčastěji se kouří. Distribuují se jako rostlinná směs nebo hmota, podobná hašiši. Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin a psychóza.

"Fatální následek může nastat po užití drogy samotné, riziko se ale zvyšuje v kombinaci s ostatními látkami, například s alkoholem. Závažné zdravotní obtíže může přinést už i první experimentování s touto syntetickou látkou," uvedl vedoucí monitorovacího střediska Viktor Mravčík.