Vyšetřovatelé dnešní ohledání vychladlého požářiště odpoledne ukončili. "Na místě zajistili několik stop, které budou předány laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Zde budou stopy podrobeny chemické expertize," uvedla mluvčí. Pro pátrání po příčinách požáru si přivezli i psa vycvičeného na hledání látek podporujících hoření.

Policie potvrdila, že jako příčina ohně byla vyloučena technická závada. "Stále však pracujeme s možností nedbalostního či úmyslného jednání. Přesná příčina požáru je stále předmětem dalšího šetření trutnovských kriminalistů v úzké spolupráci s vyšetřovatelem hasičů," uvedl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc. Případný pachatel zapálení zámku je ohrožen trestní sazbou až šesti let vězení.

Požár původně barokního zámku zničil všechny střechy objektu, věž zámku a poškodil první patro zámku. Vyšetřovatel hasičů škodu předběžně odhadl na pět milionů korun. Zámek, který je kulturní památkou, byl podle informací webu best-reality.cz nabízen na prodej za 14,5 milionu korun. Od roku 1994 zámek nebyl nijak využívaný.

Hlavní budova zámku byla postavena v barokním stylu v roce 1792, v roce 1869 byla přistavěna tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. Zámek o zastavěné ploše asi 2000 metrů čtverečních byl pak několikrát upravován. Hlavní budova byla v letech 1907 až 1910 celkově přestavěna a vznikla i čtyřboká věž. Ve druhé polovině minulého století zámek sloužil jako škola a dětský domov.

Podle údajů z katastru nemovitostí je majitelem zámku společnost Sagna. Vlastníkem společnosti Sagna je podle údajů v obchodním rejstříku občan Ruské federace.

Zdeněk Rychtera dr