Požár vypukl dnes ráno před 05:00. "Nyní hasiči dělají dohašovací práce uvnitř objektu, rozebírají trámy a plechy. Požár je pod kontrolou," řekla před 10:00 Götzová. Po vzniku požáru hasiči na místo vyslali 80 hasičů z osmi jednotek a vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu.

Na místo požáru se dostavili i kriminalisté, kteří budou ve spolupráci s hasiči zjišťovat příčinu požáru. "Již nyní zjišťujeme poznatky ke vzniku požáru. Pracujeme se všemi verzemi," řekl ČTK mluvčí krajské policie Jan Čížkovský. V úvahu tak podle něj přicházejí například technická závada, nedbalostní jednání i úmyslné zapálení. Čížkovský upozornil, že ohledání místa požáru, a to i za pomoci cvičeného psa, budou moci kriminalisté udělat až po vychladnutí požářiště.

Požár zničil střechy na všech čtyřech křídlech zámku. "To, co nebylo zděné, je pryč. Jen z toho koukají komíny, střecha na celém zámku neexistuje," řekl starosta Pavel Mrázek. Na požár se podle fotografa ČTK na místě přišly podívat desítky zvědavců.

Život v obci požár podle starosty nijak neomezil. Hlavní silnice z Trutnova do Pece pod Sněžkou, poblíž ní zámek stojí, zůstala průjezdná. Řidiči však musejí zpomalit, protože hasiči přes silnici natáhli hadice pro čerpání vody z řeky Úpy.

Zámek, který je kulturní památkou, je podle informací z webu best-reality.cz na prodej za 14,5 milionu korun. "Od dubna roku 1994 není objekt nijak využívaný a jeho stavebně technický stav je zhoršený," uvádí web. Zámek je na prodej již mnoho let.

Hlavní budova zámku byla postavena v barokním stylu v roce 1792, v roce 1869 byla přistavěna tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. Zámek o zastavěné ploše asi 2000 metrů čtverečních byl pak několikrát upravován. Hlavní budova byla v letech 1907 až 1910 celkově přestavěna a vznikla i čtyřboká věž, uvádí realitní web. Ve druhé polovině minulého století zámek sloužil jako škola a dětský domov.

Podle údajů z katastru nemovitostí je majitelem zámku společnost Sagna. Vlastníkem společnosti Sagna je podle údajů v obchodním rejstříku občan Ruské federace.