Podle České televize odvezla Richtera záchranná služba kvůli zdravotním obtížím ze sobotního setkání hasičů a jejich techniky PyroCar, které se konalo na letišti v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

Hamáček na twitteru napsal, že Richter se vždy zasazoval o zlepšování podmínek dobrovolných hasičů. "Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým," uvedl vicepremiér.

Dobrovolní hasiči mají v českých zemí více než 150letou tradici. Hnutí po svém vzniku v druhé polovině 19. století sehrálo důležitou roli v emancipačním procesu Čechů, podobně jako například tělocvičná organizace Sokol nebo Klub českých turistů.

Nyní členové sdružení pomáhají profesionálním hasičům při likvidaci větších požárů, vyjíždějí k technickým zásahům, asistují při odstraňování následků těžkých dopravních nehod, při povodních nebo u vyprošťování osob ze zřícených budov. Věnují se preventivní činnosti i požárnímu sportu, členy sdružení je také skoro 60.000 dětí a dospívajících. Zejména v menších obcích jsou spolky dobrovolných hasičů i významnými organizátory kulturních a společenských akcí.