"Předchozí ročník se konal v roce 2014 a přijelo na něj 303 hasičských vozů," řekl ČTK za organizátory Jiří Votava. Letos mohli lidé vidět mimo jiné letištní speciál Panther rakouské firmy Rosenbauer a prototyp Tigon na terénním podvozku české Tatry. První technika dorazila už v pátek.

Setkání se zaměřuje především na techniku, která aktivně zasahuje v rámci integrovaného záchranného systému. K vidění byly ale i starší modely. S historickou stříkačkou z roku 1897 dorazil sbor dobrovolných hasičů z obce Rohatec na česko-slovenském pomezí v okrese Hodonín. Jak uvedl jeho člen Antonín Ševčík, setkání Pyrocar se účastní pravidelně a v minulosti sbor využil zkušeností svých kolegů při rozhodování o nákupu nového zásahového vozidla. Právě možnost výměny zkušeností a představení techniky, kterou při zásazích skutečně používají, hodnotili oslovení hasiči jako největší přínos akce. Podobně se vyjádřil i Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR. Nevynechal podle svých slov žádný ze čtyř předešlých ročníků.

Zhruba 65 vystavovatelů představilo na akci své výrobky určené hasičům. Mezi nimi byly i pražská společnost Dräger Safety s. r. o. dodávající také dýchací techniku, termovize nebo komunikaci do masek hasičů. "Jezdíme sem pravidelně. Troufnu si říct, že s naší technikou pracuje většina hasičů," řekl obchodní zástupce firmy Martin Kundrum.

"Je to jedna z největších příležitostí, kde se můžeme s hasiči setkat a ukázat jim, co je v oboru nového," řekl ČTK Radim Zábranský, jednatel společnosti ZHT Group s. r. o. dodávající speciální vozidla. Na základě požadavků hasičů sestavují vozidla tak, aby mohla zasahovat i v nepřístupných terénech, aktuálně třeba při lesních požárech.

Podle výroční zprávy zveřejněné na webu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska bylo na konci loňského roku v republice asi 358.000 dobrovolných hasičů. Mezi jednotlivými kraji vede Vysočina, která má ve sborech dobrovolných hasičů přibližně 44.000 členů.