Tým Manafortových právníků vyjádřil spokojenost s tím, že rokování poroty bude pokračovat i příští týden. Podle advokáta Kevina Downinga je tento vývoj pro jeho klienta příznivý.

Ještě ve čtvrtek odpověděl soudce Ellis porotcům na čtyři otázky, týkající se zejména definice pojmu "rozumné pochybnosti". Soudce jednoduše odvětil, že jde o "pochybnosti opírající se o zdravý rozum". Podle zákona má porota obžalovaného zprostit obvinění v případě "rozumných pochybností" o jeho vině. Obhajoba si podle agentury Reuters otázky poroty vyložila jako dobré znamení, obžaloba se zdržela komentáře.

Poradce poroty Roy Futterman varoval před vyvozováním závěrů z prvních otázek porotců. "Není překvapivé, že obhajoba vkládá naděje do těchto otázek, protože zní jako zpochybnění jistých základních věcí. Ale bylo by chybou si myslet, že je to nějaké jednoznačné znamení," řekl Futterman.

Manafort čelí obvinění ze zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014, jakož i z daňových a bankovních podvodů. Manafortovi obhájci se snaží soud přesvědčit, že finanční machinace jsou ve skutečnosti dílem Manafortova dlouholetého obchodního partnera Richarda Gatese.

"Je to velmi smutný den pro naši zemi," řekl dnes Trump podle agentury AP. Zároveň dodal, že Manafort pro něho pracoval jen velmi krátkou dobu. "Myslím, že je velmi smutné, co Paulu Manafortovi provedli," podotkl Trump.

Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Případné osvobození Manaforta by Trumpovi dodalo novou munici ke kritice Muellerova vyšetřování, které prezident odsuzuje jako "hon na čarodějnice", poznamenala AFP.

Samo Trumpovo jméno, narážky na jeho kampaň a vládu zní v soudní síni v Alexandrii tak vzácně, že diváci vyskočili, když soudce ve čtvrtek pronesl "pan Trump", poznamenala agentura AP o "fantomu soudní síně 900". Sám Gates se ke svému podílu na vině už dříve přiznal a s Muellerem spolupracuje. Kromě jiného připustil, že Manafortovi pomáhal falšovat daňová přiznání a skrývat jeho peníze v zahraničí.

Manafort čelí rovněž obvinění v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Soud v této věci začne v září.

Podle Reuters by kromě soudce Ellise mohli být terčem výhrůžek i sami porotci. Soudce řekl, že nepřipadá ani v nejmenším v úvahu, aby jejich jména byla zveřejněna právě z bezpečnostních důvodů. I proto celá část spisů týkajících se Manafortova případu, které spadají do kategorie důvěrné, se týká i všech detailů kolem složení a fungování poroty.