"Vychytralý muž k podvodům využil nejen doklady své osmašedesátileté matky, která o tom neměla tušení, ale také osobní údaje zákazníků prodejny, kde pracoval po dobu pouhých dvou měsíců," uvedla mluvčí.

Muž se podle ní dostal do dluhové pasti a od ledna 2017 je v insolvenčním řízení se závazky asi 626.000 korun. "To ho zřejmě přimělo k nápadu obstarat si finanční prostředky nekalým způsobem. Po dobu letních prázdnin loňského roku, čili pouhé dva měsíce, byl podvodník zaměstnaný v prodejně ve Zlíně. Měl tak přístup k databázi zákazníků i ke kopiím jejich dokladů totožnosti, které předkládali při sjednání úvěru na koupi zboží. Zneužil osobní údaje celkem 21 nakupujících, kteří si při letním nákupu zboží sjednali na jeho pořízení úvěr u nebankovní společnosti," uvedla mluvčí.

Muž se u stejné instituce pokusil opakovaně sjednat na jména zákazníků dalších 106 úvěrů ve výši 2000 až 20.000 korun. "Pro tuto aktivitu založil postupně celkem 21 bankovních účtů na svoje a matčino jméno a stejný počet e-mailových schránek, prostřednictvím kterých s nebankovní společností komunikoval jmény zákazníků. Peníze si nechával posílat na bankovní účty své či své matky, jejichž byl disponentem a o nichž matka nevěděla," řekla Kozumplíková. Podvedeným zákazníkům chodily upomínky o neplacení úvěrů, které si sami nesjednali. "Proto se začátkem prosince loňského roku začali obracet na policii," uvedla mluvčí.

Policisté muže kvůli podvodům přes internet prověřovali v minulosti již několikrát. "A v dalším prověřování jeho nekalých skutků nadále pokračují," uvedla mluvčí.