Linka v kraji ročně eviduje desetitisíce hovorů. "V roce 2017 přijali policisté na operačním středisku na lince tísňového volání 56.906 hovorů. Za první pololetí roku 2018 celkem 28.329 hovorů," uvedla Javorková. Průměrná délka hovoru je minuta a 50 vteřin.

"Na operačním středisku, kde je zajištěna nepřetržitá služba, pracuje v současné době 38 policistů, kteří se střídají po 12 hodinových směnách. Na každé směně je šest až sedm policistů, kteří přijímají tísňová volání na linku 158 z celého Zlínského kraje," uvedla mluvčí. Denně mají policisté asi 110 výjezdů, deset případů je závažných, při kterých je přímo ohrožen život, zdraví či majetek lidí nebo je pachatel na místě.

Ne všechna oznámení od občanů však podle Javorkové na linku 158 patří, ve 25 procentech jsou volání zbytečná. "Volaní chtějí někam přepojit nebo se něco zeptat a někdy telefonát obnáší pouze smršť bezdůvodných nadávek a urážek na policisty. V některých případech by policisté přivítali více spolupráce s lidmi, kteří událost oznamují," uvedla mluvčí.

Policisté řeší měsíčně asi šest případů, kdy lidé tísňovou linku zneužijí a vymýšlí různá oznámení, která nejsou pravdivá. "Tyto přestupky oznamujeme telekomunikačnímu úřadu, který může volajícím uložit ve správním řízení desetitisícové pokuty. Rekordmankou v počtu volání na linku 158 je žena ze Zlínska, která policistům volá opakovaně už několik měsíců oznámení, která se nezakládají na pravdě. Oznamuje napadení, vloupání do domu nebo příjezd členů vlády do domu. Policistům na operačním středisku nabízí ubytování, stravu i jiné služby. Občas někomu nabídne sňatek. V roce 2017 uskutečnila z různých telefonních čísel 5912 volání na linku 158," uvedla mluvčí. Policisté ji loni desetkrát oznámili Českému telekomunikačnímu úřadu. "Neponaučitelná telefonistka v hovorech na tísňovou linku však pokračovala i v letošním roce. Jenom v lednu uskutečnila přes 1200 volání. Za zlomyslné volání jí telekomunikační úřad už uložil pokutu dosahující 200.000 korun. Počty jejich volání se od uložení takto vysoké sankce významně snížily," řekla Javorková.