Soud v Istanbulu dnes "nařídil jeho podmínečné propuštění na svobodu", řekl agentuře AFP výzkumník AI Andrew Gardner působící v Turecku. Doufá, že Kiliç se z vězení dostane v nejbližších hodinách.

Místní šéf AI byl zadržen loni v červnu. Turečtí prokurátoři tvrdí, že podporoval duchovního Fethullaha Gülena žijícího ve Spojených státech, kterého Ankara označuje za hlavního strůjce nezdařeného pokusu o puč z předloňského července. Podle prokurátorů si Kiliç stáhl aplikaci na posílání zpráv ByLock, která je označována za komunikační prostředek členů Gülenova hnutí.

Muž čelí obviněním z terorismu podobně jako desítka dalších lidskoprávních aktivistů. Ti však byli propuštěni z vazby už dříve. Kiliç měl být na základě soudního příkazu propuštěn už v únoru, soud ale ihned po jeho vydání vyhověl odvolání prokurátora, který žádal prodloužení vazby.

Gardner tudíž komentoval dnešní rozhodnutí slovy "zůstáváme opatrní". Generální tajemník AI Kumi Naidoo vývoj nicméně označil za důvod k oslavě. "Dnes si dovolíme chvíli oslavovat, ale zítra bude náš boj pokračovat, s novou energií dodanou Tanerovým příkladem," uvedl v prohlášení.

"Máme z této zprávy nesmírnou radost. Vyžádalo si to více než rok kampaní a boje, než jsme se sem dopracovali, ale zdá se, že Taner bude konečně volný," pokračoval Naidoo. "Za radostnými úsměvy a úlevou se však bude skrývat žal, hněv a pevné odhodlání. Žal kvůli všem věcem, o které Taner přišel během svého krutého věznění. Hněv, protože nepodložená obvinění vůči němu a istanbulské desítce stále trvají," dodal šéf AI.

Stíhání Kiliçe a dalších aktivistů zhoršilo obavy lidskoprávních skupin ohledně omezování svobod v Turecku v reakci na zmařený pokus o převrat z července 2016. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana po něm zahájila rozsáhlé čistky v armádě, soudnictví, školství nebo mediálním sektoru. O práci přišlo podle webu turkeypurge.com na 170.000 lidí, desetitisíce lidí byly zatčeny.