Turecká televize TRT informovala, že soud zamítl další z odvolání proti omezení pastorova pohybu a jeho zákazu opustit zemi, které předložil Brunsonův advokát.

Americký prezident Donald Trump pohrozil v červenci Turecku tvrdými sankcemi, pokud Ankara Brunsona nepustí na svobodu.

Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země. Zatčen byl i se svou ženou v říjnu 2016 v rámci čistek po pokusu části turecké armády o státní převrat. Jeho žena byla po několika dnech z vazby propuštěna.

Brunson čelí obvinění z vazeb na hnutí Fethullaha Gülena, kterého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlouhodobě viní ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Brunson je obviněn také ze špionáže.

Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily i z jiných důvodů. Kromě sporů ohledně politiky vůči Sýrii vypukla mezi oběma stranami obchodní válka. Trump se minulý týden rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nyní odpověděl prudkým zvýšením cel na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.