Grábl dostal osmiletý trest, dnešní rozhodnutí ÚS se jej netýká. Neradílek usiloval o postavení spolupracujícího obviněného, což se mu nakonec nepodařilo. Státní zástupce mu v přípravném řízení i v obžalobě status spolupracujícího obviněného přiznal, krajský soud v rozsudku nikoliv. Neradílek se to dozvěděl až při vyhlášení rozsudku, tedy poté, co v hlavní líčení vystupoval jako spolupracující obviněný, a přizpůsobil tomu svou obhajobu.

"Soud prvního stupně se zcela zjevně díval na ten fakt označení jako spolupracujícího obviněného jako na jakousi možnost, se kterou se může dřív nebo později vypořádat, což ale nelze, protože je to závažný procesní institut," řekl soudce zpravodaj Ludvík David. Obžalovaný má podle něj právo znát průběžně právní náhled soudu na svůj status spolupracujícího obviněného, aby mohl náležitě reagovat.

Neradílkův advokát ČTK potvrdil pouze to, že obžalovaný je nyní ve výkonu trestu na Mírově. K dalšímu postupu v kauze se nevyjádřil. Předjímat nechtěl ani David, záleží prý na obecných soudech. Je možné, že se Neradílek dostane po zásahu ÚS na svobodu, stejně tak ale připadá v úvahu, že na nové rozhodnutí o trestu počká ve věznici.

Oba muži podle obžaloby přepadli v říjnu 2013 pobočku České spořitelny v Chropyni. Grábl dal Neradílkovi plynovou pistoli a kuklu, maskovaný Neradílek vstoupil do banky, kde mu pokladní pod pohrůžkou použití zbraně vydala 43.300 korun. Grábl podle žaloby čekal v autě a další komplic Ladislav Holub hlídal okolí. Holub vyvázl s podmínkou.

V Měrovicích nad Hanou se Grábl a Neradílek chtěli podle obžaloby v únoru 2014 zmocnit peněz, které u sebe měla pracovnice směnárny. Podle obžaloby Neradílek na pokyn Grábla ženu napadl, mířil na ni pistolí, a když mu odmítla dát peníze, strhl ji na zem, kopal do ní a nakonec ji udeřil pistolí do hlavy. Díky aktivní obraně směnárnice a díky tomu, že lupiče vyrušili kolemjdoucí, žádné peníze neukradl.

Oba muži jsou recidivisté. Původně si měli odpykat každý deset let, Nejvyšší soud však napoprvé verdikt zrušil a vrátil k novému projednání, které vyústilo v mírnější trest. Nejvyšší soud napodruhé už rozhodnutí ponechal v platnosti.