Soud ve městě Edirne na západě Turecka dosud odmítal žádostem o ukončení vazby vyhovět kvůli podezření z nelegálního přechodu hranice a pokusu o vojenskou špionáž. Oba muži byli 2. března zadrženi u vojenské oblasti. U soudu dnes prohlásili, že na tureckou půdu vstoupili omylem. Podle Anadolu zatím nebyli obžalováni.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnešní rozhodnutí tureckého soudu přivítal a označil za "akt spravedlnosti", který pomůže zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi. Atény od počátku volaly po ukončení vazby a uváděly, že zadržovaní muži jsou pohraničníci, kteří do Turecka zabloudili, když byli za nepříznivého počasí na stopě nelegálních migrantů.

Ukončení vazby přichází asi měsíc poté, co se Tsipras setkal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem během summitu NATO v Bruselu. Oba lídři se tam dohodli, že se zaměří na snahy o snížení napětí v oblasti Egejského moře.

Vztahy mezi Řeckem a Tureckem, členskými zeměmi Severoatlantické aliance, jsou napjaté z řady důvodů, počínaje etnicky rozděleným Kyprem. Napětí vyvolává i případ osmi tureckých důstojníků, kteří uprchli do Řecka těsně po zmařeném pokusu o převrat v červenci 2016. Ankara je považuje za účastníky, Atény je ale odmítají do vlasti vydat.