Katar podal žalobu k ICJ začátkem června a obvinil emiráty z porušení povinností vyplývajících z mezinárodní konvence o odstranění rasové diskriminace. SAE podle Kataru brání v návratu "tisícům Katařanů, kteří před současnou krizí žili v SAE, takže se tito lidé nemohou vrátit ke svým rodinám", přišli o práci i majetek nebo nemohou pokračovat ve studiu na školách v emirátech. SAE údajně také vyhrožují těm, kdo projeví sympatie Kataru.

Podle dnešního výroku ICJ mají emiráty také umožnit katarským studentům, kteří v minulosti v emirátech studovali, studium dokončit.

Čtyři arabské státy přerušily vztahy s Katarem loni v červnu, zahájily pak ekonomický bojkot a zakázaly společnosti Qatar Airways využívat jejich vzdušný prostor. Byla také uzavřena jediná katarská pozemní hranice, a to se Saúdskou Arábií.

Důvodem sporu je údajná katarská podpora extremistických skupin, což ale Dauhá popírá. Arabské státy stanovily několik podmínek, které má Katar splnit, mají-li se vztahy napravit. Patří k nim omezení diplomatických vztahů s Íránem, přerušení vysílání katarské satelitní stanice Al-Džazíra a zpřísnění vztahů s teroristickými organizacemi, k nimž je řazeno Muslimské bratrstvo a libanonský Hizballáh. Katar to ale považuje za snahu omezit jeho svrchovanost.

ICJ je hlavní soudní orgán OSN. Rozhoduje právní spory mezi státy, které k němu stížnost vznesou.