Požárníkům podporovaným desítkami hasičských aut i cisternovými letadly a vrtulníky, se zatím nedaří žádnou z ohnivých front dostat pod kontrolu. Brání jim v tom silný vítr, který v nárazech dosahuje více než 60 kilometrů v hodině, a vysoké teploty kolem 40 stupňů Celsia. Teprve v noci by se proudění vzduchu mohlo uklidnit.

Nejhorší je situace v hornaté oblasti zhruba 50 kilometrů západně od Atén, kde požár donutil stovky místních obyvatel opustit své domovy, zejména letní sídla. Dým z něj zakryl dopoledne oblohu až nad aténskou Akropolí, která byla na několik hodin uzavřena turistům.

Na hašení požáru, který vypukl v noci na dnešek severně od města Kinéta, bylo v průběhu dne nasazeno 225 hasičů, 64 hasičských vozů, pět protipožárních letadel a sedm helikoptér. Záznam řecké televize Skai ukazuje oblaka dýmu, hořící zahrady u domů a obyvatele, kteří z místa ujíždějí ve vozech a na mopedech. Nedýchatelný hustý kouř vedl také k uzavření dálnice spojující Atény s Korinthem, což způsobilo v oblasti dopravní zácpy.

"Vznikly škody, shořely domy a auta," řekl v televizi Skai Grigoris Stamulis, starosta města Megara, které leží vedle Kinéty. Tsipras vyjádřil znepokojení nad tím, že se požáry rozšířily v jediném dni. Náměstek ministra vnitra Nikos Toskas předtím vyslovil podezření, že mohly být založeny úmyslně. Podle řeckých médií policie zadržela nejméně jednoho člověka pro podezření ze žhářství.

"Čelíme extrémní situaci," prohlásil ve státní televizi ERT mluvčí aténských hasičů Achilleas Tzuvaras. "Nastanou škody, ale musíme hlavně zabránit obětem na životech," dodal.

Odpoledne vypukl požár také na svazích pohoří Pendeli severovýchodně od Atén, kde bylo nasazeno v úvodu 50 hasičů s 20 protipožárními vozidly. Plameny se snažila uhasit také tři cisternová letadla a jeden vrtulník. Oheň se ale už dostal do obytné zástavby a spálil řady domů. Odtud jsou hlášeni zranění s popáleninami. V Aténách byly uvedeny do pohotovosti tři nemocnice pro příjem případných dalších popálených lidí.

Stovky lidí v oblasti mezi městem Nea Makri a přístavem Rafina na východním pobřeží Attiky, kde byl kvůli postupujícímu požáru přerušen silniční provoz, uvízly na tamních plážích. Řecké vojenské lodě vybavené lékařským personálem zahájily jejich evakuaci po moři.

V nedaleké přímořské obci Neos Vutzas začala evakuace turistických kempů. Večer vypukl další požár severně od Atén u letoviska Kalamos, kde se rovněž zdržuje i mnoho zahraničních turistů.

Na celém území Řecka je v současnosti aktivních sedm velkých požárů. Proti živlu u města Chania na Krétě bojovalo odpoledne 30 hasičů s 14 cisternovými vozidly. Poslední požár vypukl podle řeckého protipožárního sboru na severovýchodě země u hranic s Tureckem, kde se do jeho hašení pustilo 50 požárníků s 16 vozidly.

Lesní požáry jsou v Řecku během suchých a horkých let běžné. Dosud nejhorší požár si v roce 2007 vyžádal na jihu Řecka více než 60 obětí.