Ke zbití vězně Jevgenije Makarova došlo podle listu Kommersant před rokem, loni 29. června. Podílelo se na něm 18 dozorců, včetně dozorce, který celou scénu nahrál. 17 z nich bylo mezitím postaveno mimo službu. Podle vyšetřovatelů dozorci zjevně překročili své pravomoci tím, že vůči vězni použili násilí.

Makarov, který byl odsouzen v roce 2012 za těžké ublížení na těle, má v říjnu vyjít na svobodu. Mezitím byl přeřazen do jiné věznice. Advokátka Birjukovová hodlá v cizině setrvat, dokud úřady nerozhodnou, zda vyhoví její žádosti, aby se stát postaral o ochranu jí a její rodiny.

Situací v Rusku se má tento měsíc zabývat ženevský výbor OSN proti mučení.

Makarova podle serveru Newsru.com zbili dozorci v rámci "preventivní besedy", na kterou jej dozorci vzali poté, co jim vynadal za to, že mu z bible vyhodili dopis z domova. Během bití několikrát ztratil vědomí, ale dozorci ho vždy vzkřísili. Advokátka Birjukovová si poté na zacházení s vězněm stěžovala vězeňské správě, prokuratuře, vyšetřovatelům i Evropskému soudu pro lidská práva. Prošetření stížnosti ale žádné pochybení dozorců neshledalo, naopak vězeň prý byl vzpurný, provinil proti vězeňskému řádu, ale dozorci mu jen zkroutili ruku za zády. A štrasburskému soudu Rusko na jeho dotaz odpovědělo, že není důvod daný případ dále vyšetřovat.

Věznici v Jaroslavli, která leží asi 250 kilometrů severovýchodně od Moskvy, se chystá navštívit poradce ruského prezidenta pro lidská práva Michail Fedotov.