"Jednalo se o trestnou činnost poměrně sofistikovanou, kdy tito lidé byli rozvrstveni na několik kategorií. Hlavní pachatelé měli takovou klasickou řídící činnost, používali na nižších sekcích osoby takzvaných pěšáků a využívali jednak možností půjček prostřednictvím internetu a využívali i padělaných osobních dokladů," řekl státní zástupce Marian Mach. Obžalovaní podle něj využívali svých zkušeností i z dřívější trestné činnosti, věděli jak doklady pořídit a vytvořit k nim patřičné souvislosti.

Obvinění se podle obžaloby například z veřejných zdrojů dostali k identitám skutečných lidí. Na jejich základě pak vyrobili padělané doklady - občanský průkaz, na který použili fotografii jednoho z kompliců, kartičku zdravotní pojišťovny nebo falešné potvrzení příjmů. Jeden z obviněných si pak založil účet v bance a e-mailovou adresu. Prostřednictvím internetu podali žádosti o půjčky, peníze pak vybrali a rozdělili si je.

Obžaloba, kterou státní zástupce musí na úvod přečíst, čítala téměř 150 stran. Dva z osmi obžalovaných jsou ve vazbě. Činnost, z níž jsou obžalováni, se vztahuje k roku 2014, kdy někteří z obviněných byli v podmínce. Je možné, že se na podvodech podíleli i další lidé, které se ale nepodařilo zjistit.

"V případě prokázání viny hrozí obžalovaným trest odnětí svobody v délce pět až deset let, přičemž trestní kvalifikace a sazba se bude odvíjet od jejich individuálního podílu na trestné činnosti," uvedl mluvčí soudu Jiří Barč.