V uplynulých letech irácké úřady podle agentury AP zadržely nebo uvěznily nejméně 19.000 lidí obviněných z vazeb na IS nebo jiných trestných činů souvisejících s terorismem.

HRW sídlící v New Yorku v dnes zveřejněné zprávě uvedla, že irácké národní bezpečnostní služby spravují věznici mimo jiné v Mosulu, někdejší baště teroristické organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Zaměstnanci lidskoprávní organizace mohli toto zařízení navštívit 4. července; v té době tam bylo zadržováno 427 mužů podezřelých z napojení na IS.

Podle iráckých bezpečnostních složek byli vězni zadržováni ve velké budově, ale následně pro ně pod tlakem Bagdádu byly postaveny vězeňské cely. Existence věznice byla původně utajovaná. Zařízení v Mosulu je podle HRW přelidněné, byť čisté a klimatizované.

Mosul, který byl dříve druhým největším městem v Iráku, ale dnes jsou z něj ruiny, dobyla irácká armáda loni v červenci. Porážku organizace v Iráku pak ohlásil premiér Hajdar Abádí v prosinci. Podle mnohých expertů byla bitva o Mosul, kterého se IS zmocnil v roce 2014 a prohlásil za hlavní město svého chalífátu v Iráku, nejtěžším bojem o město od druhé světové války.

Hromadné uvězňování a rychlost, s jakou irácké soudy vynášejí verdikty vzbuzují obavy z možných justičních omylů a z toho, že věznění radikálové se budou snažit mezi ostatními trestanci naverbovat nové bojovníky a vybudovat nové extremistické organizace.