Informaci o požáru u Nosálova dostali hasiči kolem 7:30. S požárem během dne bojovaly dvě desítky dobrovolných i profesionálních jednotek. Kvůli vysokému počtu zasahujících hasičů byl na několik hodin vyhlášen i zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hasičům pomáhal se zvládáním plamenů i vrtulník s vakem na vodu.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat kolem 12:50. Kolem 18:30 už hasiči pouze prolévali zbylá doutnající ložiska vodou a chystali se na předání požářiště správci CHKO Kokořínsko. "Ti si to dohlídají do rána a v případě rozvoje požáru by nás znovu zavolali," sdělila ČTK Kereková.

Jak požár vznikl, zatím není jasné. "Jednou z pravděpodobných příčin je rozdělávání ohně," uvedla Kereková. Dodala, že hmotnou škodu budou hasiči teprve vyčíslovat ve spolupráci se správci chráněné krajinné oblasti.

Podle starostky Nosálova Lenky Střihavkové se požár týkal pouze lesního porostu a neohrožoval zástavbu. "Je to mezi lokalitou Na Fučíkovském a obcí Příbohy, tam je to celé zalesněné," řekla ČTK starostka.

Zásah hasičům komplikoval obtížně přístupný terén. Problémem byl podle mluvčí také panující sucho i vítr, který šíření požáru napomáhá. Také podle Střihavkové jsou stráně v místě požáru velmi špatně přístupné, navíc v obci už dlouho nepršelo.

Další les vzplál u Jestřebic, kde hoří na ploše 100 krát 150 metrů. I zde je obtížně přístupný terén, což hašení ztěžuje. Na pomoc proto opět musí vzlétnout vrtulník. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu.