Hasiči nejčastěji poskytovali takzvanou technickou pomoc, letos za první pololetí řešili 2477 takových událostí. Loni za stejné období evidovali 2448 technických zásahů. Jde například o pomoc v nouzi při otevírání uzavřených prostor nebo o odklízení popadaných stromů ze silnic. V polovině března jihomoravské hasiče zaměstnaly například popadané stromy a větve následkem silného větru, po celém kraji hasiči řešili asi 100 takových událostí. Asi k desítce případů popadaných stromů a větví v kraji za jeden den následkem větru vyjížděli i na začátku dubna.

U nehod hasiči za první pololetí zasahovali ve 1173 případech. V první polovině května to bylo například u nehody dvou osobních vozů do Strážnice na Hodonínsku. Vozy se střetly čelně, při nehodě zemřela jedna žena, dalších šest lidí se zranilo. Vyjížděli i k převráceným kamionům. Na začátku června vyjížděli do Tulešic na Znojemsku, kde se kamion u silnice převrátil na bok a vysypalo se z něj 27 tun slunečnicových semínek.

Oproti loňskému prvnímu pololetí hasiči letos hasili méně požárů. Letos za prvních šest měsíců likvidovali 825 požárů, loni za stejné období jich bylo 1018. Na jaře a před létem vyjížděli hned k několika požárům lesů, například do Oslavan na Brněnsku či k Bzenci na Hodonínsku. Nejtragičtějším požárem v prvním pololetí byl požár domu v Oleksovicích na Znojemsku, při kterém zemřely tři děti.