Podle informací ČTK jde o bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje a jednoho externího poradce pro investice.

Oba muže policie stíhá pro dva trestné činy ukončené ve stádiu pokusu. Jde o zneužití pravomoci úřední osoby a o sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. V případě prokázání viny hrozí oběma mužům, kteří již na úřadě nepracují, pět až 12 let vězení. "V současné době se kolega se spisovým materiálem seznamuje a je reálný předpoklad, že do konce července stanoví další postup," řekl ČTK Hochmann. Podle něho je ve hře několik variant, od podání obžaloby, přes vrácení věci k došetření až třeba k zastavení trestního stíhání.

Na hradeckém hejtmanství i dalších místech zasahovali detektivové předloni 22. a 23. září a zajistili tam 15 počítačů, desítku disků a další věci. Policisté zasahovali ještě před otvíráním obálek v tendru na přestavbu náchodské nemocnice. Kraj po policejní zásahu otevírání obálek opakovaně posunul a nové vedení kraje 15. prosince 2016 rozhodlo o zrušení třetího tendru. Kraji se stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži.

Stavbu nemocnice kraj připravoval mnoho let. Podle původních plánů se mělo začít stavět již v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015.

Přestavba nemocnice za 1,344 miliardy korun bez DPH je největším současným investičním projektem kraje. Stavba začala v dubnu a běží za plného provozu nemocnice. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

ku dr