"Často se jedná o lidi ze zemí jako Ukrajina nebo Moldavsko. Prokazují se padělanými doklady, s nimiž se pak ucházejí v Česku o zaměstnání. Nejčastěji jde o pozice v různých firemních provozech nebo o dělnické profese ve stavebnictví," uvedl Stuchlý.

Jihočeská cizinecká policie nyní získala speciální přístroj, který dokáže pomocí různých světel odhalit i kvalitnější padělky. Zařízení zhruba za dva miliony korun jí zakoupila Nadace ČEZ. Jde o třetí přístroj tohoto druhu v České republice. Jeho přednosti jsou podle policistů celkem výrazné. "Ten přístroj nám velmi usnadní práci. Je to zařízení vyšší kategorie. Přirovnal bych to k tomu, když porovnáváte vozidlo střední a vyšší střední třídy. Tento přístroj můžeme řadit právě do kategorie vyšší střední třídy," řekl Petr Kučera z jihočeské cizinecké policie.

Ročně policisté na jihu Čech zkontrolují podle Stuchlého tisíce dokladů. Padělky se v nejvyšší míře týkají cestovních pasů nebo občanských průkazů. "Ale existují i jiné příklady. Jedná se třeba o falešné dálniční známky a zachytili jsme i padělky na známky za poplatky na popelnice," uvedl.