Sedmašedesátiletý Berousek podle policie choval tygry a dodával je pětatřicetiletému preparátorovi Miloši Hrozínkovi. Muž tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno. Třetím obviněným je šestapadesátiletý Vietnamec, jenž podle policie trestnou činnost organizoval a hotové produkty prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa.

Předseda soudu v České Lípě Milan Vencl novinářům řekl, že důvodem vazby je obava, že by mohlo být pokračováno v trestné činnosti. "U obviněného cizince byl pak shledán důvod, že by se mohl skrývat, případně vyhnout se trestnímu stíhání," řekl Vencl. Státní zástupce navrhoval vazbu i z důvodu možného ovlivňování svědků, to ale soud neakceptoval.

Hrozínek i Berousek si proti uvalení vazby podali stížnost. Na dotaz novinářů, zda spáchal něco protiprávního, Berousek při příchodu na soud odpověděl: "Ne, opravdu." S vazbou ani s obviněním nesouhlasí ani jeho advokát Petr Šťastný. "Nesnáší to (Berousek) úplně dobře. Samozřejmě vnímá to velmi citlivě v osobní rovině, v rovině pověsti a v neposlední řadě on se o ta zvířata, že jich je nemálo, stará osobně sám," řekl Šťastný novinářům. Rodina Berouska provozuje zoopark Bašť severně od Prahy i zoopark v Doksech na Českolipsku.

Kvůli podezření z neoprávněného nakládání se zvířaty zasahovali v pondělí celníci a policisté v Praze, středních a severních Čechách. Provedli sedm domovních prohlídek, tři prohlídky nebytových prostor včetně dvou stánků v areálu pražské tržnice SAPA. Zajistili tělo usmrceného tygra, čtyři kusy kůží, tygří drápy a další tygří produkty jako jsou masox a tygří víno. Mimo to i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti.

Trojici obviněných mužů prozatím policisté stíhají v souvislosti se třemi tygry, zvířat však zřejmě bylo více. U nejmladšího z obviněných objevili 20 těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. U preparátora našli policisté také mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku z důvodu, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Je pravděpodobné, že vyšetřovatelé vůči preparátorovi rozšíří stíhání vzhledem k tělům jiných zvířat, které přechovával v mrazácích. Muž už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.