"Je to super. Jsem spokojený," řekl Rajz. Zároveň uvedl, že se cítí být nevinen, žádná tlačítka prý nezmáčkl. Muži hrozilo podle soudkyně deset až 15 let vězení. Podmíněný trest navrhoval státní zástupce a obhájce žádal zproštění viny, ale připustil i podmíněný trest. Obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Soud se ztotožnil s obžalobou, podle které jednal Rajz nejméně v nepřímém úmyslu. V dubnu 2017 při návštěvě svého bratrance, který byl v ústecké Masarykově nemocnici připoután na lůžko po dopravní nehodě, vypnul tlačítko start/stop lineárního dávkovače noradrenalinu, uzavřel tlačku infuzního setu dávkující roztok minerálních látek, které společně s umělou ventilací udržovaly základní životní funkce poškozeného. Poté příslušný box na jednotce ARO urychleně opustil.

Stav pacienta se začal prudce zhoršovat, poškozenému hrozila zástava krevního oběhu s následným těžkým až smrtelným hypoxickým poškozením mozku. Pacient přežil podle soudu a znalců jen díky rychlému zásahu zdravotnického personálu.

Motiv jednání Rajze podle státního zástupce nebylo možné jednoznačně určit. Rajz v hlavním líčení nevypovídal, při výslechu po činu uvedl, že chtěl bratranci pomoct. V závěrečné řeči dnes řekl, že by svému bratranci nikdy neublížil. "Rozhodl se na sebe vzít zodpovědnost za jeho život," uvedla soudkyně Šárka Tampová. Po zmáčknutí nejméně jednoho tlačítka na přístroji u poškozeného si Rajz svého bratrance na památku vyfotil a rychle místo opustil. Podle soudu se lze domnívat, že na něj zapůsobil stav poškozeného. "Učinil tak v náhlém hnutí mysli," řekla soudkyně. "Jiný důvod k manipulaci s přístroji neměl," uvedla.

Rajz se svou příbuznou byl posledním, kdo u lůžka poškozeného byl. Svědkyni, která žije na Slovensku, dnes vyslechl soud prostřednictvím videokonference. Uvedla, že Rajz zmáčknul nějaký čudlík. Rajz to doznal v přípravném řízení.

Znalci uvedli, že Rajz netrpí žádnou duševní poruchou. Jeho intelektové schopnosti jsou podle psycholožky slabé a odpovídají výraznému podprůměru až lehké mozkové retardaci, je nezodpovědný a nevěrohodný. K činu ho podle psycholožky mohla vést infantilní zvědavost.

Uložení tříletého trestu s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let soudkyně zdůvodnila motivem. "Dle soudu se jednalo řekněme o milosrdenství," uvedla soudkyně. Rajz nebyl v minulosti soudně trestán.