Jednačtyřicetiletý Gajda dostal letos v únoru u Okresního soudu ve Vyškově za poškození cizí věci ve stadiu pokusu trest 20 měsíců vězení podmíněně odložené na tři roky a zákaz řízení na 2,5 roku. Byl to souhrnný trest, protože soud už jej dříve řešil v souvislosti s ublížením na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictvím. Trest však zatím nebyl pravomocný.

Obhajoba poukazovala na nevěrohodnost svědků. Soudce Josef Teplý však řekl, že nemá důvod nevěřit Ujčíkově výpovědi, naopak zmínil i možnou nevěrohodnost obžalovaného. Celý skutek oznámil jeho syn, který jel jako spolujezdec. Tvrdil, že na ně Ujčík vystřelil, což se ale nepotvrdilo. Soudce naopak považuje uložený trest s ohledem na charakter skutku i dřívější prohřešky Gajdy za nepřiměřený, co se týče výše trestu, výše podmínky i doby zákazu řízení. Státní zástupce však odvolání nepodával, a proto soud nemohl trest zpřísnit.

Událost se stala v únoru minulého roku na silnici u Brankovic na Vyškovsku. Podle obžaloby Gajda bránil Ujčíkovu v předjetí tím, že opakovaně zrychloval. Přesto ho hokejista předjel. Gajda jeho vůz v obci dojel, začal ho předjíždět a strhl volant doprava. Potom Ujčíkův automobil opakovaně brzděním nebezpečně zpomaloval, až ho donutil zastavit.

Gajda jel ve voze se svým synem. Po zastavení podle žalobců vystoupili z vozu, jeden z nich možná držel v ruce tyč. Proto Ujčík, s nímž cestoval spolujezdec, vytáhl legálně drženou pistoli a donutil posádku usednout zpět do vozu.

Gajda je řidičem autobusu MHD. Má téměř dvacet záznamů v kartě řidiče. Kromě překročení rychlosti je to například jízda bez pásu nebo v autě se špatným technickým stavem i vybrždění jiného řidiče, kterého pak slovně napadal.