Obžaloba tvrdí, že lupiči, kteří vstoupili 8. prosince 2016 před desátou hodinou dopolední do prodejny Klenoty Diamond Club v Dlouhé ulici, byli Dailonis Volkovs a Vladimirs Čalomovs.

Volkovs si prý nechal od prodavačky ukázat zboží a poté prý společně s Čalomovsem na několik minut odešel pod záminkou, že si jdou vyzvednout peníze na zálohu rezervovaného šperku. Po návratu tvrdili, že jim bankomat hotovost nevydal, a když žena začala nabízené šperky uklízet, Čalomovs na ni namířil pistoli.

Volkovs pak ženu podle státního zástupce udeřil rukou do zátylku, takže ztratila vědomí. Poté ji dvojice pachatelů odtáhla do zadní části prodejny, kde jí svázali ruce i nohy plastovými páskami. "Přitom ji také několikráte udeřili pěstí do hlavy, protože se snažila klást aktivní odpor. Dále jí zalepili PVC páskou ústa, aby nekřičela," popisuje jejich počínání obžaloba.

Čalomovs pak prý prodavačku hlídal a Volkovs mezitím odemkl nalezeným klíčem trezor, odkud vzal 43 diamantů, 125 různých šperků osázených drahými kameny, troje značkové dámské hodinky a hotovost 194.000 korun. Poté muži prodejnu opustili.

Policie, která po lupičích pátrala i za pomoci zveřejněných kamerových záběrů z prodejny, dříve uvedla, že pachatelé hovořili anglicky a rusky. Jeden z nich prý už den předem předstíral zájem o koupi šperku. Soudkyně pražského městského soudu Veronika Cukerová začne případ projednávat příští úterý.

Obdobný modus operandi - tedy přepadení dopoledne, výběr prodejny s drahými šperky v centru hlavního města, spoutání prodavače plastovými páskami, útok ve více lidech - používal i gang cizinců ze zemí bývalého Sovětského svazu, který v letech 2014 a 2016 vyloupil hodinářství v Pařížské a v Široké ulici. Za loupež v Široké rozdaly soudy pravomocné tresty od tří do 10,5 roku vězení. Rozhodnutí ohledně Pařížské je zatím nepravomocné, soud cizince poslal za mříže na pět až 13,5 roku.