Za dotační podvod ve spolupachatelství hrozilo podnikatelům až osm let vězení. Soud při rozhodování o výši trestu podle soudce Jiřího Blažka přihlédl k tomu, že případ se stal před osmi lety. Podmíněné tresty navrhovala také státní zástupkyně Lenka Večerníková, která se na místě vzdala práva na odvolání. "S rozsudkem jsem spokojena, soud vyhověl obžalobě," řekla.

V roce 2010 dostalo dotaci ve výši tři miliony z fondu hejtmanky od Ústeckého kraje občanské sdružení Madleine, kterému Krplová předsedala a Hartmann byl členem. Cílem projektu byla propagace sakrálních památek, součástí byl mimo jiné web a tištěná publikace. "Obžalovaní od počátku neměli v úmyslu zhotovit dílo v kvalitě deklarované v žádosti," uvedl soudce.

V brožuře se objevily texty zkopírované z internetu, za což se obžalovaní v průběhu soudního líčení omluvili, podle znaleckého posudku ani fotografie v publikaci neodpovídaly deklarované kvalitě, v brožuře chyběla tiráž. Podvod spočíval v tom, že uvedli už v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. "Obžalovaným šlo o to odčerpat peníze z fondu hejtmanky pro jinou potřebu, než bylo deklarováno v žádosti," uvedla státní zástupkyně.

Oba podnikatelé vinu odmítli včetně toho, že náklady na projekt byly účelově nadhodnocené už ve chvíli, kdy o dotaci žádali. Podle soudu podnikatelé realizaci projektu zajistili prostřednictvím subdodávek od společností, které ovládají a nebo v nichž mají majetkové podíly a tím si opatří doklady pro vyúčtování použití poskytnuté dotace v celé výši.

K trestnímu řízení se připojil Ústecký kraj se škodou tři miliony korun, tedy celou výší dotace. "Mě zaráží, že z trestní odpovědnosti je vyloučen Ústecký kraj, který dotaci schválil, smlouvu podepsal a na lavici obžalovaných není," uvedl po vynesení rozsudku obhájkyně Krplové Karolina Zelenková.