Pokud bude Puigdemont vydán, může být ve Španělsku souzen jen za zpronevěru, potvrdila mluvčí soudu Christine von Milczewskiová a dodala, že proti rozhodnutí se lze odvolat. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký Puigdemontovu právnímu týmu uvedl, že bývalý katalánský vůdce se odvolá proti jakémukoli svému vydání.

Soud ve Šlesvicku-Holštýnsku vydání Puigdemonta na základě obžaloby ze vzpoury odmítl už v dubnu. Připustil ale jeho možné vydání kvůli údajné zpronevěře, o čemž rozhodl dnes. Už v dubnu soud zdůraznil, že i kdyby Německo žádosti Madridu o vydání Puigdemonta vyhovělo, Španělsko ho nebude smět stíhat za vzpouru.

Samotný Puigdemont dnes rozhodnutí německého soudu přijal patrně se smíšenými pocity. "Porazili jsme hlavní lež podporovanou státem. Německá justice odmítla, že by referendum z 1. října bylo vzpourou. Každá minuta, kterou naši kolegové stráví ve vězení, je minutou hanby a nespravedlnosti. Budeme bojovat až do konce a zvítězíme!" napsal bývalý vůdce katalánských separatistů.

V katalánských věznicích nyní sedí devět tamních politiků, jimž hrozí až 25 let vězení za vzpouru.

Puigdemontův mluvčí Joan Maria Piqué dnes v krátkém prohlášení uvedl, že padla "hlavní španělská obvinění". "Katalánští političtí vězni by teď měli být propuštěni," prohlásil Piqué.

Nynější šéf katalánské regionální vlády Quim Torra výrok německého soudu rovněž uvítal. "Mám velkou radost za premiéra Puigdemonta, protože to opět ukazuje omyly a lži soudního procesu, který nikdy neměl nastat," napsal Torra na twitteru.

Příslušné německé státní zastupitelství naopak dříve vyjádřilo přesvědčení, že španělská žádost o vydání kvůli vzpouře je podložená. Vydání pětapadesátiletého politika podle názoru německých státních zástupců nic nebránilo, protože mu ve Španělsku podle nich nehrozí stíhání z politických důvodů.

Mluvčí generální prokuratury Šlesvicka-Holštýnska Wiebke Hoffelnerová agentuře DPA řekla, že úřad vydání povolí v nejbližší době. Nyní jsou o záležitosti informovány španělské úřady. "Pak vyjasníme organizační záležitosti kolem vlastního vydání," dodala mluvčí.

Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března, když se vracel z konference ve Finsku do Belgie, kde v té době žil v exilu. V Německu pobýval od dubna na svobodě, ale nesměl zemi opustit.

Puigdemont se podle španělských úřadů dopustil mimo jiné zpronevěry veřejných financí použitých na loňské referendum o nezávislosti. Podle Madridu šlo o 1,6 milionu eur (přes 41 milionů Kč). Hlavní obvinění se však týkalo vzpoury kvůli jeho roli v uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska.