Informaci o požáru dostali hasiči v 15:15. Na místě vyjely profesionální jednotky ze Šumperka, ze Zábřehu, povolával se i protiplynový automobil z Olomouce a dobrovolní hasiči z celého okolí. "Již v době jízdy k zásahu bylo vidět šlehající plameny a hustý černý dým valící se ze střechy zámku. Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem je zasažena asi polovina střechy a půdní prostor bývalého zámečku," uvedla mluvčí hasičů.

Zásah hasiči prováděli pomocí výškové techniky z vnější strany budovy i z půdních prostor. Silný hustý dým si vyžádal zásah v dýchací technice, proto velitel zásahu povolal na místo protiplynový automobil ze stanice v Olomouci, který hasičům doplňoval dýchací přístroje, popsala mluvčí hasičů. Po 17:00 měli hasiči už požár pod kontrolou. "Hasiči budou na místě zasahovat zhruba do 21:00, nyní mají dohašovací práce. Na půdě byl poměrně nepořádek, hasiči věci vynášejí ven, vyklízejí půdu a prolévají ohniska požáru," upřesnila před 19:00 Hacsiková. Při požáru nebyl nikdo zraněn, evakuována byla jedna osoba. Příčina požáru není dosud známa.

Dvoupatrový objekt je památkou renesanční architektury z roku 1587, který byl přestavěn v letech 1857 až 1863. Objekt dosud sloužil jako sociální ubytovna, podle starosty Radima Sršně však provozovateli k 30. června skončil nájem. Obec, které objekt patří, již získala dotaci na přestavbu na komunitní centrum, vyrůst by zde mělo největší mateřské centrum v regionu a sociální bydlení. "Chystali jsme se na rekonstrukci celého zámečku za 50 milionů korun. Nevíme, co se stalo, policie to na místě vyšetřuje. Jednou z verzí je to, že zde byli lidé, kteří se nechtěli vystěhovat. Zámeček jsme potřebovali připravit k rekonstrukci. Je to nešťastné," řekl dnes ČTK starosta Sršeň.

Zámek podle něj získala obec od Olomouckého kraje zhruba před osmi lety za symbolickou korunu, s tím, že objekt zrekonstruuje pro sociální účely.